Viitorul sumbru al companiilor de stat: de ce sunt lăsate fără investiții, unde merg banii

de: Ciprian Ioana
02 06. 2021

Guvernul adoptă o atitudine fermă la adresa companiilor de stat, iar intențiile premierului Cîțu par extrem de hotărâte.

De ani de zile se vorbește de căpușarea companiilor de stat, dar fiecare putere a urmat exemplul implementat după 1990 și și-a instalat oamenii acolo în funcții-cheie. Premierul Florin Cîțu vine acum cu o atitudine mai fermă. Șeful Guvernului crede că nu ”e anormal” ca Guvernul să lase companiile de stat fără banii de investiții.

În lipsa unui plan concret de dezvoltare și modernizare, banii nu vor veni. Dar altul e, de fapt, planul.

Guvernul vrea să lase companiile de stat fără bani

Guvernul ar vrea să ia banii de la companiile de stat ca să acopere găurile din buget. Adică 90% din profitul obținut de acestea să fie transformat în dividende, adică bani pentru acționarii majoritari, adică pentru stat. În lipsa unor planuri de investiții, aceste sume nu s-ar justifica, e de părere premierul.

Banii se duceau pe bonusuri ale șefilor și excursii.

”Nu blochează nimeni investițiile. Dacă au proiecte de investiții în derulare, bani sunt. Dar nu accept ca acesti bani să se ducă pe bonusuri și excursii ale șefilor. Trebuie schimbat și managementul acestor companii, lucru început deja. Nu este nimic anormal în ceea ce facem. Și BNR dă 80% din profit la Ministerul Finanțelor, CEC-ul la fel, e ceva normal…”, spune premierul.

Planurile Guvernului au ieșit la iveală după ce în presă au apărut informații legate de posibila tăiere a sumelor alocate pentru investiții. Transgaz și-a anunțat deja investitorii că Secretariatul General al Guvernului în calitate de acționar majoritar a transmis un memorandum privind distribuirea a minimum 90% din profit sub formă de dividende.

De aici se poate deduce că Transgaz va fi obligată să renunțe la minimum 90% din cele 230 milioane de lei cât a fost profitul pe 2020, în condițiile în care a programat investiții de peste 800 de milioane de lei anul acestea, scrie Hotnews.

Pe ce s-ar fi dus banii, ce spune legea

Printre proiectele aflate în derulare la Transgaz, spre exemplu, se numără și investiții strategice. E vorba, între altele, de conducta de 303 km care va transporta gazele din Marea Neagră până la Podișor, investiție estimată la circa 1,6 miliarde, care se va lega de altă conductă importantă, BRUA, finalizată în 2020.

Anul trecut, Guvernul nu a forțat Transgaz să renunțe la aproape tot profitul, ci i-a cerut repartizarea a doar 255 milioane de lei din 446 milioane de lei. Era pentru prima oară după trei ani de guvernare PSD când Transgaz a rămas cu bani în conturi din profituri.

O altă companie afectată este Hidroelectrica, obligată deja să transforme profitul în dividende.

În prezent, cadrul legislativ reglementează repartizarea unei cote de „minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat”.

În lipsa acestor memorandumuri, repartizarea profiturilor ar fi analizată și decisă separat, de fiecare companie în parte. PSD a ridicat această cotă la 90%.